Kotlet Schabowy ala Ewa Wachowicz

Może i jest to proste danie ale jakie dobre. Dużo osób prosiło o przepis a więc jest. Ten przepis zrobi nawet najmniej ambitny kurzach. Nawet facet który rzekomo nie umie gotować. A więc faceci podciągamy rękawy i robimy kotlety dla swojej ukochanej. 

Składniki

  • 2 plastry schabu bez kości (na kotlety)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia


  • Sposób przygotowania
    1. Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
    2. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.
    3. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
    4. Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.
    5. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.
    Następny krok Ziemniaki puree wejdz 
    Smacznego  Ewa Wachowicz 




Komentarze

Marcin Mielcarek Kasia wilk