Przejdź do głównej zawartości
Kotlet Schabowy ala Ewa Wachowicz
Może i jest to proste danie ale jakie dobre. Dużo osób prosiło o przepis a więc jest. Ten przepis zrobi nawet najmniej ambitny kurzach. Nawet facet który rzekomo nie umie gotować. A więc faceci podciągamy rękawy i robimy kotlety dla swojej ukochanej.
Składniki
- 2 plastry schabu bez kości (na kotlety)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
- Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.
- Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
- Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.
- W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.
Smacznego Ewa Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz